Miért drágább az auditálás, mint a veszély- és kockázatelemzés, mi köztük a különbség?

A veszély- és kockázatelemzés az adott területen (viszonylatban) aktuálisan meglévő, funkcionáló, a védelmi rendszereket alkotó védelmi ágazatok (tűz-, munka-, környezet-, katasztrófa-, vagyonvédelem, közveszéllyel való fenyegetés) helyzetét, működését, szabályozottságát elemzi (vertikálisan) ágazatonként. Az elemző tevékenységet végzők feltárják a veszélyforrásokat, a hozzájuk tartozó kockázatokat, kockázatelemzést végeznek, következtetésként megállapítják a biztonsági szinteket (meglévő) és javaslatokat tesznek a veszélyforrások megszüntetésére, rizikófaktorok csökkentésére (megszüntetésére). Ezzel szemben
az auditálás egy olyan rendszer szemléletű (vertikális és horizontális) vizsgálati módszer, amely a védelmi rendszereket és védelmi ágazatokat különböző folyamatokat (termelés, intralogisztika, és logisztika) egyenként és összefüggéseiben elemzi, értékeli, minősíti, a megállapított eltérés megszüntetésére, a biztonsági szintekre és fejlesztésükre ajánlásokat, javaslatokat, terveket, koncepciókat készít.

Mindkét elemző módszer esetében munkatársaink körültekintő vizsgálatot hajtanak végre, de a vizsgálati módszerek sajátosságaiból adódóan a veszély- és kockázatelemzés kevésbé időigényes és kizárólag biztonsági szakértelmet igényel, míg az auditálásnál gyakran külső szakértő bevonása is szükségessé válik ahhoz, hogy a megbízó cég működési folyamatait, és esetleges hiányosságait megértsük és tisztában legyünk ezen
folyamatok  biztonságra gyakorolt hatásával.

Új beruházást kezdünk a jövő év őszén, mikor kell szólnunk Önöknek, ha biztonsági tervezésre lenne majd szükségünk?

Érdemes a biztonsági tanácsadót a projekt legkoraibb szakaszában bevonni. A biztonsági tanácsadók észrevételei jelentősen befolyásolhatják a teljes tervezést, beleértve az építészeti terveket is. Az épület biztonságához többek között hozzájárul a bejáratok elhelyezése, a recepciós pult, vagy csomag átvizsgáló helyiség kialakítása, a magán területet a közterülettől elválasztó elemek meghatározása, a liftek, vagy lépcsőház füst- és hőelvezetései.

Biztonsági tanácsadóink ismerik az erre vonatkozó jogszabályi hátteret, a műszaki elvárásokat, a bűnügyi statisztikákat, ebből adódóan teljes körű képet tudnak kialakítani a védendő területről, még idejében meg tudják akadályozni a hibás tervezést, költséghatékonyan a rendelkezésre álló kereten belül extra védelmet téve lehetővé még a kezdet kezdetén. A leggyakoribb hiba, amivel szembesülünk, hogy már a terveket
részben, vagy egészben kivitelezik, mielőtt hozzánk fordulnak, így a költségoptimalizálását sokkal nehezebben tudjuk ötvözni a biztonsági szint kialakításával.

Mennyibe kerülne számunkra a veszély- és kockázatelemzés?

Tekintettel a díjat befolyásoló tényezőkre, a létesítmény méretére, földrajzi elhelyezkedésére, a benne dolgozók létszámára, a működési sajátosságaira, minden esetben egyedi ajánlatot adunk ügyfeleink részére. Árajánlatunk ingyenes, kötelezettségmentes. Kérjük, keresse munkatársainkat!

Egy multicég biztonsági igazgatója vagyok, néhány területen szükségem lenne a segítségükre, tartok attól, hogy a főnököm alkalmatlannak fog találni a pozíciómra, ha külső tanácsadói segítséget kérek. Mit javasolnak?

Az üzleti és magánéletünk területén egyaránt szükségünk van és igénybe is veszünk szakértőket, ha egy adott dolog mélységére vagyunk kíváncsiak. Merem állítani, hogy cége felsővezetése sem hozza meg pénzügyi döntéseit külső tanácsadó nélkül. Csakúgy, mint ahogy a körzeti orvosunk is beutal a sebészetre, ha az alapellátáson felüli szakértelmet igényel a kezelésünk. Bármely biztonsági témakörben szívesen segítünk Önnek, a konkrét témakör függvénye, hogy melyik munkatársunk hivatott az Ön projektjével foglalkozni.

Néhány érv, ami mellettünk szól:

  • Elfogulatlan, naprakész véleményt alkotunk a jelenlegi helyzetről.
  • Az egyes szférákban hasonló feltételek mellett működő szervezeteknél, cégeknél szereztük meg a tapasztalati tudást.
  • Ismerjük a „legjobb gyakorlatokat” és a legújabb technológiákat.
  • Képesek vagyunk az adott projektre delegált szakembert küldeni.
  • Őszintén, megtorlás nélkül elmondhatjuk objektív véleményünket, hiszen ezért vagyunk.
  • Dokumentálási, jelentési tapasztalattal bírunk.
Cégünk Zala megyében van, Önök Budapesten dolgoznak, vállalnak máshol is megbízást?

Magyarország területén belül, országosan vállalunk szolgáltatást, a projekt méretétől, tanácsadói jelenléttől függ, hogy a földrajzi elhelyezkedés a szolgáltatás alapdíját mennyivel növeli. Mivel költséghatékonyságra törekszünk, igyekszünk azt a munkatársunkat kijelölni egy Zala megyei projektre, akinek az adott területen helyismerete és kiépített kapcsolatrendszere van a hatóságokkal. Amennyiben a projekt témaköre nem vág egybe az adott tanácsadó szakterületével, úgy háttértámogatóként vesz részt a projektben és a legkvalifikáltabb munkatársunk látja el a megbízást helyben.

Amennyiben tanácsadással bízzuk meg Önöket, kapunk az eredményről írásos összefoglalót?

Természetesen, tanácsadási tevékenységeinket dokumentáljuk. Az egyoldalastól több oldalig terjedő jelentéseket minden esetben átadjuk megbízóink számára, ezen felül rövid kivonatot is készítünk a lényegi elemekből az elfoglalt érintett vezetők számára.

Úgy érezzük, hogy nem sok haszna volt, hogy a jelenleg velünk szerződött biztonsági cég elvégezte számunkra a veszély-és kockázatelemzést. Önök a leírásukban egy komplex módszert kínálnak, van-e értelme egy újabb elemzésnek?

A „Flott Expert” által kínált veszély-és kockázatelemzés az egyik legátfogóbb, amit ma a piacon találni. Mi nem csak elvégezzük a tevékenységet, hanem ezt közérthető formában dokumentáljuk is megbízóink számára. A szakmaiságot megőrizve igyekszünk olyan nyelvezettel leírni a feltárt hiányosságokat, hogy azok a szakmán kívüliek részére is egyértelműek legyenek. Jelentéseinkben kerüljük az általánosításokat, helyette konkrét könnyen érthető és a gyakorlatban könnyen megvalósítható javaslatokat teszünk, melyek megtételénél a működési kondíciókat és szervezeti kultúrát sem hagyjuk figyelmen kívül. Az általunk készített anyagok nincsenek fölösleges töltelékanyagokkal megfűszerezve, nem tűzdeljük tele jelentéseinket internetről leszedett képekkel. Minden jelentésünk az adott projektre koncentrált, egyedi, amely egy konkrét megbízónak szól, fényképet akkor használunk, ha valamely kockázat vizuális dokumentálást igényel. Továbbá a kockázati tényező értékének megfelelően, a jelentésünk tartalmaz egy összegzést a feltárt hiányosságokról, amely iránymutatóként szolgál a megszüntetésük sorrendiségéhez.

A biztosító társaság évente ingyenesen küld részünkre egy aktuális kockázatelemzési összefoglalót, ez nem ugyanaz, mint, amit Önök ajánlanak?

A biztosító társaságok által készített biztonsági auditálás többnyire egy előre elkészített formanyomtatvány kitöltéséből (kipipálásából) áll, amelyet fizikai szemrevételezéssel ellenőriznek. A biztosító munkatársa megfelelt-nem megfelelt alapon értékel, majd a check lista alapján elkészíti a jelentését. Anélkül, hogy lebecsülnénk a biztosítók munkáját, véleményünk szerint egy ilyen kockázatfelmérés csak arra elegendő, hogy – ha vannak, akkor – a nyilvánvaló fizikai kockázatokat feltárja, közelébe sem ér egy átfogó módszeres kockázati elemzésnek.

Milyen gyakran javasolják, hogy elvégezzük a veszély-és kockázatelemzést cégünknél?

Minden esetben ajánljuk, ha a működési körükben, kiterjedésükben, munkaerőben jelentős változás történik. Alapesetben 3 évente elegendő elvégezni a kisebb változások okozta apróbb kockázati tényezők kiküszöbölésére.

Cégünk globálisan működik, a magyarországi gyár átalakítása miatt szükségünk lenne biztonsági tanácsadásra, a globális beszerzés nemzetközi tanácsadó cégeket javasolt, Önök is el tudnák látni a feladatot?

A tanácsadói tevékenységet nem cégek, hanem szakemberek végzik. Amennyiben egy nagy nemzetközi tanácsadóhoz fordulnak, a projektjük sikere a kijelölt szakember (régóta dolgozik a cégnek, vagy esetleg kezdő) felkészültségén múlik. Ha jól felkészült munkatársat kapnak, garantált a sikerük, míg a Flott Expert Kft. egy kisebb társulás, cégünknél egymás felkészültségéről napi szinten meggyőződünk.

Amennyiben van a szolgáltató kiválasztásába beleszólásuk, feltétlen javasoljuk helyi tanácsadók igénybevételét. A Magyarországon működő tanácsadó cégek munkatársainak felkészültsége egyenértékű, sőt egyes szakterületeken sok esetben meghaladja a nagy nemzetközi tanácsadó cégeknél foglalkoztatottak szaktudását, arról nem beszélve, hogy helyismeretük adott, valamint tökéletesen ismerik a szakmához nélkülözhetetlen törvényi hátteret.

A szolgáltatási díjaknál előfordul, hogy megadnak egy minimumárat alapdíjként, ez miért nem fix ár, ez díjszabásuk mitől függ?

Az árképzésünk és egyedi árajánlatunk több összetevő függvénye, a teljesség igénye nélkül, függ az adott projekt
nagyságától, az Önök földrajzi elhelyezkedésétől, a cégük kiterjedésétől, alkalmazottaik számától, ezért nem tudjuk a szolgáltatási díjainkat fixálni.

Árajánlatunk ingyenes, kötelezettségmentes. Kérjük, keresse munkatársainkat!

A cégünk imidzse a nyitottságon alapul, szervezeti kultúránk és működésünk és egy barátságos és nyitott munkahely megteremtésére törekszik, ebben a közegben van-e létjogosultsága a „túlszabályozott” biztonságnak?

Igen van. Minden megbízónk sajátos szervezeti kultúráját és értékrendjét figyelembe vesszük a biztonsági irányelvek kidolgozásánál. Kötelességünk azonban felhívni a figyelmüket arra, hogy amennyiben a „túlságosan” nyitott magatartás bűnügyi fertőzöttséggel, vagy egyéb kockázattal fenyeget úgy az értékrend megtartása mellett kompromisszumokat kell hozni a biztonság érdekében.  Szívesen segítünk a megfelelő egyensúly kialakításában!

A tavalyi évvel kezdődően nagyértékű áru tűnik el a gyártási területről, belső elkövetőre gyanakszunk, tudnának segíteni ennek az ügynek a felderítésében?

Nyomozati tevékenységet nem vállalunk. Tekintettel arra, hogy a tavalyi évről van szó, feltételezzük, hogy valamely nyomozó hatóságot, vagy képzett magánnyomozót már bevontak az ügybe. Amennyiben a nyomozás során készült vizsgálati anyagok (kamerafelvételek, jegyzőkönyvek) rendelkezésre állnak, úgy azok felhasználásával tudunk segíteni a megfelelő biztonsági irányelvek, védelmi terv és az ütemezésük elkészítésében. A változtatások lépésről-lépésre történő bevezetését javasoljuk, ugyanis a hirtelen kialakított biztonsági intézkedések veszélyeztetnék az alap működési folyamatokat és tapasztalatból tudjuk, hogy a bűnelkövetők a szigorításokra reagálva csak átmenetileg „állnának le” a tevékenységükkel.

A vagyonvédelmi beszállítónk vállalná az új biztonságtechnikai elemek megtervezését, az új biztonsági irányelvek kidolgozását számunkra, ha Önöket bízzuk meg, akkor ez többletköltséget jelent. Mit nyernénk vele?

Sok vagyonvédelmi vállalkozás van jelen a magyar piacon, amely biztonsági berendezések, vagy más vagyonvédelmi szolgáltatás értékesítéséből él “vagyonvédelmi szakembernek”, vagy “biztonsági tanácsadónak” nevezi magát. Nem vitatjuk, hogy a saját szakterületükön professzionális ismereteik vannak, de a legnagyobb jóindulattal sem lehet feltételezni, hogy a biztonságot érintő minden tárgykörben ugyan ennyire felkészültek legyenek. Az vagyonvédelmi szolgáltató, aki tökéletesen ért például a beléptető rendszerek telepítéséhez, nincs feltétlenül otthon az információbiztonság területén. A Flott Expert Kft. független biztonsági tanácsadói a vagyonvédelmen belül, más-más szakterülethez értenek, és együttes tudásuk biztosítja az összes szegmens magasszintű kezelését, az összetett vagyonvédelmi és biztonsági kérdések megoldását.

A megbízásunkból fakadó többletköltség azonnal jelentkezik, míg a vagyonvédelmi vállalkozás által generált többletköltség hosszútávon nyomhatja rá a bélyegét cégük működésére. Miért mondom ezt? A szolgáltatói díj, amit a “Flott Expert” tanácsadói tevékenységéért fizet egy egyszeri költség, amelyért Ön egy objektív értékelést kap cserébe, hiszen munkatársainknak nem áll érdekében semmilyen vagyonvédelmi beruházásra rábeszélni Önt. A jelenlegi vagyonvédelmi beszállítójának a bevétele függ attól, hogy Önt meggyőzze arról, hogy az általa forgalmazott biztonságtechnikai berendezéssel, szolgáltatással emelje létesítménye biztonsági szintjét. Ez többnyire hosszútávon a tanácsadói díjunk többszörösét jelenti kiadásként az Ön számára.

Cégünk több telephellyel is rendelkezik, mindegyikre külön veszély-és kockázatelemzést kell készíteni?

Sok szervezet úgy dönt, hogy csak a kiemelt létesítményében végezteti el a veszély-és kockázatelemzést, ilyenkor a választás általában a létesítmény méretén, funkcióján, az ott végzett tevékenység jellegén, földrajzi elhelyezkedésén alapul. Amennyiben úgy döntenek, hogy nem minden telephelyre kérnek veszély-és kockázatelemzést, úgy természetesen az Önök által kiemelt objektumban végezzük csak el a tevékenységet, azzal az opcióval, hogy a többi telephelyükre is ellátogatunk, ha a vizsgált objektum biztonsági követelményei megkívánják.

Átszervezések miatt gondolkozunk egy vagyonvédelmi szolgáltató megbízásán, de nem tudjuk megítélni, hogy igazából mire is lenne szükségünk, tudnának ebben segíteni?

Igen, feltétlenül. Sok szervezet számára biztonsági szempontból a legérzékenyebb az az időszak, amikor a szervezet még túl kicsi ahhoz legyenek biztonsági irányelvei, de már elég nagy ahhoz, hogy szembesüljön a kockázatokkal. A „Flott Expert” számos vállalkozásnak segített már áthidalni ezt az átmeneti időszakot. Ahhoz, hogy érdemben meg tudjuk határozni a valós szükségleteket, első lépésként el kell, hogy végezzünk egy veszély-és kockázatelemzést Önöknél, amely rávilágít a megfelelő biztonsági szint eléréséhez nélkülözhetetlen valódi igényekre.

Amennyiben biztonsági változtatásokat javasolnak, tudnak-e a megvalósításukban is segíteni?

Megbízóinknak felkéréseiknek megfelelő mértékben segítünk. Vannak ügyfeleink, akik nem igénylik, hogy a megvalósításban segítsünk, mert kiterjedt belső erőforrásaik miatt önállóan is képesek realizálni javaslatainkat, míg mások idő, személyzet, vagy szakértelem hiányában inkább ránk hagyatkoznak. Profilunk többek között tartalmazza a pályázatírást, szabályzók kidolgozását, biztonsági HR tevékenységet, biztonsági irányelvek kialakítását, átfogó biztonsági képzéseket. Honlapunkon a szolgáltatások pont alatt ezekről bővebben tájékozódhat!